Treceți la conținutul principal

Cusături artizanale


           Țăranul nostru dă dovadă de un mare rafinament cultural și ne-a lăsat o vastă colecție de motive decorative de o rară frumusețe și foarte importantă pentru toți acei care ați crescut în umbra satelor, îndrumați de bătrânii voștri să ''furați'' meșteșugul artei decorative cu acul. Curiozitatea fiecăruia poate nu a început neapărat din pruncie sau neapărat din leagănul sătesc ci din primii ani de școală unde profesoara de lucru manual te-a învățat nu numai să ții acul în mână dar te-a ajutat să faci și prima cruciuliță ori prima buburuză....
             Iată-ne ajunși la punctul în care doresc să pășiți pe culoarul motivelor, să vă bucurați de culori și de procedeul lor de coasere....
Cusături populare din România:






Punctul de Săliște

Punctul bătrânesc neted

Punctul brăduțul-oblic

Cheița încruțișată

Punctul bătrânesc

Diagrame-Roșu și negru

Diagrame-Modele pentru fețe de masă

Diagrame-Motive decorative

Ajurarea etaminei









Motiv artizanal - 13



''Caracteristica costumului femeiesc din toate regiunile tării constă în folosirea, ca fond, a culorii albe, a țesăturilor de in, cânepă și lână, material din care se croiesc veșmintele. 
Modul de decorare, atât ca plasare cât și compoziție a motivelor, formează elementul principal, iar ornamentarea costumului românesc se caracterizează prin compoziția foarte echilibrată, plasând ornamentele pe anumite spații care, pe de o parte fac ca liniile croielii, să fie bine marcate, iar pe de altă parte, pun în valoare motivele ornamentale.'' fragment preluat din cartea: ''Cusăturile și broderiile costumului popular românesc'' de Ecaterina D. Tomida




Poveștile Iei..

Toți avem câte o poveste de spus dar nu toți știm a o spune... Farmecul și magia e musai să se împletească ca ea să crească și să prindă rădăcini în suflet, emoție s-o transmiți prin textură, desen și caligrafie... Nimic nu este ușor de realizat nici măcar un text reprezentativ darămite un veșmânt tradițional. Cred că principiul ''exersează ca să stăpânești'' nu se aplică la mine! Dimpotrivă! Consider că tehnicile le stăpânesc mai mult decât bine... exersând pentru alții!

E vremea mea, acum! 
Am accelerat puțin și îmblânzesc motivul central aruncând o ploaie de stele și multe alte cele... Proiectul prinde contur și viață, desenul stabil, frumos și meticulos ales... Poți trage cu ochiul, poți alege să privești sau să stăpânești, te poți preface sau te poți retrage.



Povestea continuă...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.