Tipar tricou

De cele mai  multe ori căutăm lejeritatea în materiale diverse precum bumbacul. Materiale ușoare, confortabile și ușor de realizat. Singura piesă actuală care ne oferă cu generozitate aceste cerințe este tricoul. Îl luăm cu noi peste tot: în vacanță, lucru, școală... Design simplu sau imprimat este piesa cea mai căutată și fără limită de vârstă. Ce-ar fii dacă.... ți-ai face unul? Singură, singurică? După bunul tău plac? Ideea ta. cerința ta?Cum croim tricoul


Ls (lungimea spatelui)
Lf (lungimea feței)
Lsb (lungimea subrațului)
Lsd (lungimea șoldului)
lsp/llf (lățimea spatelui/feței)
Gb (grosimea bustului)
Gt (grosimea taliei)
Gs (grosimea șoldului)
Ggs (grosimea gâtului)

Vom desena unghiul drept pe partea dreaptă a hârtiei și vom nota punctul (colțul) cu litera A.

1. Calculăm lungimea spatelui până în talie, respectiv al distanței AC în felul următor:

Ls(Lungimea spatelui)= 1/2 din Gb

Până acum am calculat lungimea spatelui și acum calculăm lungimea feței:

Lf=Ls+2 cm

AC=Lf

Pe marginea trasată vom nota punctul C conform rezultatului de la punctul A obținând în felul acesta linia de talie.

2. Linia subrațului o obținem calculând în felul următor:

AD=1/2 din AC

3. Linia de lățime a feței sau a spatelui o obținem calculând în felul următor:

AB=1/3 din Lf

4. Linia de șold o calculăm în felul următor:

Gs-Gt=CE

Pe lina verticală A trasăm liniile oblice obținute în urma calculelor făcute pentru toate punctele marcate respectiv: B,D,C și D.

5. Răscroitura gâtului o calculăm în felul următor:

Pentru a avea suficientă lejeritate adăugăm la măsura reală luată un plus de 2 cm

AA1=1/4 din Gg

Din punctul A aplicăm pe diagonală rezultatul obținut și marcăm cu A1 iar din punctul A (AB) coborâm 2 cm pe verticală și notăm punctul A3

De la punctul B calculăm lățimea feței și a spatelui în felul următor:

BB1=1/5 din Gb+2 cm

Aplicăm pe orizontala B rezultatul obținut și notăm punctul B1 iar pe aceeași linie în interiorul tiparului aplicăm lățimea feței la 
0,5 cm de punctul anterior și îl notăm cu B2.
De la punctul B1 desenăm (unghi drept) o linie verticală care se intersectează cu linia A și marcăm cu 2 cm mai jos de linia A punctul B3.

Pentru a afla răscroitura gâtului la partea feței aplicăm calculul următor:

AA2=1/5 din Gg

Unește punctul B1 cu A cu o diagonală de care ne vom ajuta pentru obținerea curburii feței. Pe linia ajutătore B1A din punctul A vom aplica AA1 minus 1 și vom face un punct. Unim A1 cu A2 printr-o linie curbă ținând cont de punctul la care am făcut referire anterior. De asemenea unim A1 cu A3 tot printr-o linie curbă și A1 cu B3 printr-o linie dreaptă care reprezintă linia umărului.

6. Pe linia orizontală a subrațului aplicăm din punctul D următorul calcul:

DD1=1/4 din Gb+2 cm

Unim printr-o linie curbă D1B1B3 și cu altă linie curbă D1B2B3 obținând în felul acesta răscroitura brațului pentru ambele piese: față și spate.

7. Pe linia șoldului aplicăm 1/4 din grosimea șoldului plus 2 cm și marcăm punctul cu E1.
EE1= 1/4 din Gs+2 cm

Unește D1 cu E1 printr-o linie curbă ținând cont de linia taliei pe care o poți adânci după preferință.

Videoclipul următor o să-ți fie de mare ajutor: Mâneca


1. Desenăm colțul drept pe care îl notăm cu litera A. Din punctul A măsurăm distanța obținută a poziției B1B3 și notăm Cu B. 
Împărțim distanța AB în patru părți egale. La jumătatea lui AB marcăm punctul C.

2. De la punctul A în jos aplicăm după măsura luată lungimea de la umăr până la cot și notăm punctul cu E.

3. De la punctul A pe aceeași linie trasată aplicăm în jos lungimea totală a mânecii și notăm punctul cu F. Trasează liniile orizontale pentru toate punctele obținute.

4. Linia de grosime a brațului

Pentru a verifica realitatea corectitudinii măsurii luate calculăm în felul următor:
Gmb=1/3 din Gs+1cm

Pentru că lucrăm cu jumătate din tiparul mânecii împărțim rezultatul obținut la 2. Pe linia B aplicăm valoarea obținută și notăm punctul cu D.

În videoclipul următor am pregătit mâneca pentru bluză care este similară celei de tricou dar cu ceva modificări:5. Linia de rotunjime a mânecii

Din punctul A pe linia de lățime marcăm la 1 cm punctul A1 și-l cu punctul D printr-o linie oblică. Linia oblică trasată se va intersecta cu toate liniile aflate între punctele AB și vom ține cont de ele în felul următor: acolo unde linia A1D se intersectează cu C vom nota punctul Ca. La jumătatea liniei oblice dintre punctul Ca și A vom ieși în afara liniei și vom nota noul punct cu Cb.
De la jumătatea liniei oblice dintre punctul Ca și D vom măsura înspre interiorul tiparului cu 1 cm marcând punctul Cc. Unim punctele A1,Cb și Ca printr-o linie curbă și punctele Ca, Cc și D de asemenea cu altă linie curbă, rezultând o linie șerpuită. Pentru răscroitura subrațului părții spatelui vom aplica încă o linie curbă dar care este mai apropiată de linia oblică Dca. 


 Următorul pas este confecționarea tricoului. Ca acest lucru să fie cusut ca la carte urmărește videoclipul pregătit în care îți explică și modificarea minoră survenită în tiparul mânecii și nu numai...
Pregătește-te riguros pentru că urmează tutoriale complete care se desprind din aceste tipare și care-ți oferă posibilitatea creării unor piese gândite pentru tine și completate conform imaginației tale. Să ai spor și sănătate!

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte,numai faptele îi deosebesc

Postări populare