Treceți la conținutul principal

Punctul feston lucrat în unghi drept sau curbat

Punctul feston se coase atât pe fire numărate conform modelului dat sau pe țesături mai pline conform desenului ales. Se ține cont de lățimea modelului sau conturului ales având rol de terminație iar marginile țesăturii vor fi astfel protejate de o destrămare ulterioară. Punctul feston se poate executa în linie dreaptă, cu unghi drept sau curbat, sau în cazul broderiilor în linii curbate sau drepte. Se lucrează de la stânga spre dreapta, acul se trece prin material de jos în sus respectând numărul de fire luat pe ac al modelului ales. La modelul prezentat se începe cu firul pus pe din două se trece cu acul pe sub 2 fire se trage firul trecând prin bucla de final. Astfel se lucrează fără nod. Se trece din nou acul prin ultima ieșire și se ia din nou același număr de fire (2) pe ac și se trage tot firul. Se repetă mișcarea dar de data aceasta de la prima intrare, de jos în sus, spre margine, se ia pe ac cele patru fire de țesătură, firul se așează în spatele acului și se trage tot firul acoperind discret cu un singur fir mișcările de început de cusătură. Se lucrează repetându-se ultima mișcare de câte ori cere modelul și respectând lățimea și numărul de fire luat pe ac al modelului ales. 


Pentru rotunjirea colțului:


(cu înclinația spre dreapta în coborâre)



Se pornește de la bază spre vârf (margine) de jos în sus, împungându-se de mai multe ori în același loc. Liniile se vor distanța una de cealaltă dar mișcarea executării festonului va rămâne neschimbată.

Prima mișcare: Se introduce acul în același punct de pornire al ultimei mișcări executate (al ultimului feston), oblic spre dreapta, de jos în sus, luând pe ac același număr de fire și se scoate pe același rând de sus al ultimului nod dar se lasă (ignoră) un punct având grijă ca firul să se afle în spatele acului. Se trage firul complet și apare a doua linie grupată (prima fiind cea de la care am pornit efectuarea colțului). Vezi figura 1 de mai sus.

A doua mișcare: Se revine la baza festonului anterior și se introduce acul, de jos în sus, spre marginea lucrului și oblic spre dreapta (se repetă mișcarea anterioară) dar vârful acului se scoate de la nodul ultimului feston executat spre următorul punct vecin dar cu un rând mai jos iar firul se păstrează în spatele acului. Se trage firul complet. Avem trei linii festonate ce pornesc de la aceeași bază. Vezi figura 2 de mai sus.

A treia mișcare: Se revine la baza aceluiași feston, se repetă mișcarea anterioară dar vârful acului se scoate de la nodul ultimului feston executat(sus-margine) spre punctul următor  dar se coboară cu un rând (adică sub următorul punct menționat). Se trage firul complet și avem patru linii festonate ce pornesc de la aceeași bază. Vezi figura 3 de mai sus.

A patra mișcare: Se pornește din același punct ca și data trecută dar pe orizontală, se numără spre dreapta patru puncte și se scoate acul având firul în spatele lui. Se trage firul iar colțul spre dreapta este executat complet iar festonul se deschide precum un evantai spre dreapta format din cinci fire. Vezi figura 4 de mai sus. 



De acum poți continua festonând normal în continuare sau coborî în felul următor: de la ultimul nod al festonului se numără patru puncte pe verticală, respectând direcția firului, se introduce acul prin țesătură, din al patrulea punct de jos în sus spre nod, cu firul menținut în spatele acului. Se trece acul prin pânză și se trage firul complet.



(cu înclinația spre stânga în urcare) 


Prima mișcare: Se introduce vârful acului în același punct de pornire al ultimei mișcări executate (al ultimului feston), oblic spre stânga, de jos în sus, luând pe ac același număr de fire. Se trece acul prin țesătură și se scoate de la nodul ultimului feston executat spre următorul al doilea punct aflat deasupra iar firul se păstrează în spatele acului. Se trage firul complet. Avem două linii festonate ce pornesc de la aceeași bază. Vezi figura 1 de mai sus din următoarea planșă.


A doua mișcare: Se revine la baza festonului anterior și se introduce vârful acului prin țesătură, de jos în sus, oblic spre stânga (se repetă mișcarea anterioară). Se trece acul prin țesătură și de la nodul ultimului feston executat spre următorul punct aflat deasupra și se scoate în punctul din dreapta aflat de la linia nodului pe diagonală iar firul se păstrează în spatele acului. Se trage firul complet. Avem trei linii festonate ce pornesc de la aceeași bază. Vezi figura 2 mai sus.

A treia mișcare: Se revine la baza festonului anterior și se introduce vârful acului prin țesătură, de jos în sus, oblic spre stânga (se repetă mișcarea anterioară) Se trece acul prin țesătură și de la nodul ultimului feston executat spre următorul punct aflat deasupra și se scoate în punctul din dreapta aflat 
de la linia nodului pe diagonală iar firul se păstrează în spatele acului. Se trage firul complet și avem patru linii festonate ce pornesc de la aceeași bază. Vezi figura 3 mai sus.

A patra mișcare: Se pornește din același punct ca și data trecută dar pe verticală, se numără în sus patru puncte și se scoate acul având firul în spatele lui. Se trage firul iar colțul spre stânga este executat complet iar evantaiul de linii festonate este format din cinci fire. De acum poți continua festonând normal în continuare sau urca în felul următor: de la ultimul nod al festonului se numără patru puncte pe diagonală, respectând direcția firului, se introduce acul prin țesătură de la dreapta spre stânga, din al patrulea punct numărat spre nod, cu firul menținut în spatele acului. Se trece acul prin pânză și se trage firul complet. Vezi figura 4 mai sus. De acum poți continua festonând normal în continuare sau coborî în felul următor: de la ultimul nod al festonului se numără patru puncte pe verticală, respectând direcția firului, se introduce acul prin țesătură, din al patrulea punct (de jos în sus, spre stânga sau spre dreapta după cum cere modelul) spre nod, cu firul menținut în spatele acului. Se trece acul prin pânză și se trage firul complet. Vezi figura de mai jos.



Și bineînțeles puteți urmării pentru aprofundarea acestui tip de margine festonată în videoclipul pregătit mai jos:


Festonul în unghi drept


Mișcările de început sunt identice cu cele menționate la colțurile festonate rotunjite dar se continuă în felul următor:

Se pornește de la bază spre vârf (margine) de jos în sus, împungându-se de mai multe ori în același loc. Liniile se vor distanța una de cealaltă dar mișcarea executării festonului va rămâne neschimbată.



Prima mișcare: Se introduce acul în același punct de pornire al ultimei mișcări executate (al ultimului feston), oblic spre dreapta, de jos în sus, luând pe ac același număr de fire și se scoate pe același rând de sus al ultimului nod dar se lasă (ignoră) un punct având grijă ca firul să se afle în spatele acului. Se trage firul complet și apare a doua linie grupată (prima fiind cea de la care am pornit efectuarea colțului). Vezi figura 1 de mai sus.

A doua mișcare: Se introduce acul în același punct de pornire al ultimei mișcări executate (al ultimului feston), oblic spre dreapta, de jos în sus, luând pe ac același număr de fire și se scoate pe același rând de sus al ultimului nod dar se lasă (ignoră) un punct având grijă ca firul să se afle în spatele acului. Se trage firul complet și apare a doua treia linie grupată. Vezi figura 2 de mai sus.





A treia mișcare: Se introduce acul în același punct de pornire al ultimei mișcări executate (al ultimului feston), oblic spre dreapta, luând pe ac același număr de fire și se scoate pe același linie cu ultimul nod al festonului executat anterior dar se coboară pe fir două puncte (adică sub ultimul punct executat se ignoră un punct) și se iese în al doilea punct având grijă ca firul să se afle în spatele acului. Se trage firul complet și apare a patra linie grupată. Vezi figura 3 de mai sus.

A patra mișcare: Se pornește din același punct ca și în relatările trecute, se numără patru puncte pe diagonală spre stânga și se scoate acul având firul în spatele lui. Se trage firul iar colțul spre stânga este executat complet. Vezi figura 4 de mai sus. De acum poți continua festonând normal în continuare... Același punct se lucrează spre stânga în oglindă. Vezi figura 1-4 de mai jos: 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.