Treceți la conținutul principal

Puncte și cusături ornamentale-Punctul scris




   
        Face parte din gura punctelor ornamentale lucrate în urma acului și este foarte asemănător punctului feston cu diferența că acesta formează nodulețele în ambele capete ale cusăturii. Denumirea acestui punct este cunoscută de '' călățele'' și reprezintă motivul principal cu care se creionau desenele ornamentând obiectele de îmbrăcăminte cât și cele de interior. Are aspect reliefat și se poate executa distanțat sau foarte apropiat cu firul tensionat uniform, obținându-se astfel diverse imagini decorative.
Se lucrează cu deosebire în Transilvania de femeile maghiare și de asemenea este foarte utilizat ca punct decorativ în broderia artistică. Denumirea în engleză a acestui punct este de Open chain stitch. 

Cum se lucrează: Se lucrează după desen folosind două linii paralele, de-o parte și de alta. Se începe lucrul de jos în sus ținând lucrul vertical sau orizontal, după preferința cusătoresei. Se introduce acul din dosul pânzei spre față din partea stângă a liniei creionate  (1) ținând firul tras cu degetul mare al mâinii stângi și se introduce vârful acului în cealaltă parte a liniei (dreapta) în linie dreaptă (2). Acul se introduce prin pânză oblic spre cealaltă parte foarte apropiat de primul punct (3) păstrând firul în spatele acului ca și la feston. S-a format prima buclă. Se introduce din nou acul prin pânză, oblic, pe sub firul tras din bucla anterioară, din partea dreaptă spre stânga, deasupra punctului (2) lucrat anterior spre linia stângă, deasupra buclei formate anterior (3). Astfel se formează o nouă buclă (4) și se stabilizează firul de ață pe pânza lucrată. Pentru continuarea cusăturii se ia pe ac tot pe sub firul anterior aceeași lățime de pânză, respectând conturul desenat atât cât cere modelul. Pe fața lucrului apar linii verticale delimitate de nodulețe egale între ele, iar pe dosul pânzei linii oblice egale între ele. 

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.