Treceți la conținutul principal

Aplicarea bordurii tricotate la svetere


Se montează pe andrelele circulare suma rândurilor tricotate de pe ambele fețe adăugând și ochiurile răscroiturii gâtului a parții spatelui. Se lucrează în punct elastic următoarele rânduri, depinde cât de lată se dorește a fi bordura. [ Se ia în calcul și cele minim 4 rânduri care vor ascunde în interior marginea sveterului. ]

Pentru bordura dublă se începe astfel:

R1 și 3 (pe față) 1 ochi margine, *1 ochi alunecat (îl numim ochi dos) pe cealaltă andrea ( nelucrat, cu firul poziționat în față ), 1 ochi față * , 1 ochi margine

R2 și 4 (pe dos) 1 ochi margine, *1 ochi față, 1 ochi alunecat (îl numim ochi dos) pe cealaltă andrea (nelucrat, cu firul poziționat în față)* , 1 ochi margine

Nota*  începând cu R2 ochiul față devine răsucit. Se tricotează tot față dar prin față.

Se așează sveterul cu fața pe masa lucrului și cu dosul în sus, se așează bordura tricotată la fel, una lângă cealaltă. Se ia primul ochi (care așezat pe masă apare ca fiind față, ridicat de pe masă cu fața spre tine devine dos) pe croșetă, se introduce croșeta prin bluză înspre față prin marginea tricotată, se ia următorul ochi de pe andrea. Firul de început (care nu se rupe) se trage pe sub croșetă (printre cele două bucăți pliate) în sens invers: prin ochiul față, prin marginea sveterului, prin primul ochi. S-a format prima buclă care va forma pe tot parcursul acestui procedeu o cusătură lanț. Firul cu care se lucrează va rămâne în permanență între cele două bucăți ce vin unite. Deci, ai ochiul sau bucla formată, se ia următorul ochi dos pe croșetă, se trece croșeta prin margine din dos spre față sărind un ochi (se lucrează din 2 în 2 ochiuri de margine, nu ca la guler, devenind mai rigidă la final) se ia următorul ochi față, se ia firul dintre cele două bucăți se trage prin ochiul față, prin sveter, prin primul ochi dos de pe croșetă. Se repetă dintr-un capăt, pe lângă umeri, pe cealaltă parte a sveterului. Se taie firul se trece prin ochiul rămas ultimul și se strânge.

Nota* : împarte corect părțile. Ca reper după ce ai făcut prima parte și ai ajuns la primul umăr, numără ochiurile, fă semn pentru cealaltă jumătate și abia după aceea vezi cât ai nevoie pentru răscroitura spatelui. Totul de tricotează dintr-o bucată. În cazul în care se doresc butoniere se fac normal înainte de modelul plin al bordurii pe partea corespunzătoare.

Ca să-ți faci o idee despre ce vorbesc, urmărește videoclipul de mai jos:


Comentarii

  1. foarte interesant si util, multumim!
    PS: am pus si pe Pinterest.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru încurajări. Mă bucur că-l considerați util.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte,numai faptele îi deosebesc

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.