Treceți la conținutul principal

Curs de cusut - Cum se coase fermoarul ascuns la rochițe


1. Se aplică o fâșie îngustă de întăritură pe linia de mijloc a spatelui atât pe partea bluzei cât și o porțiune cât să depășească cu puțin semnul de fermoar din partea spatelui fustei.

2. Se surfilează.

3. Părțile inferioare ale rochiei (fusta) se cos de părțile superioare, respectând cu strictețe cusăturile laterale și reținând părțile fustei acolo unde este necesar.


4. Se surfilează o porțiune de cusătură pe ambele părți ale liniei taliei înspre mijlocul spatelui, în dreptul poziției fermoarului.

5. Se fixează în ace linia taliei și se coase un tighel pe mijlocul spatelui de la semnul de fermoar înspre tiv. Nu se calcă.

6. Se calcă linia taliei, cusătura îndreptând-o înspre tiv.

7. Se deschide fermoarul, se poziționează pe rezerva spatelui astfel încât fiecare parte a lui să fie așezată față pe față, sau bobița fermoarului să fie așezată pe fața materialului.

8. Se fixează prima bandă a fermoarului, se poziționează tălpița pentru fermoar în partea dorită, se întărește la capăt, se împing dinții spiralați și se coase cât mai aproape de marginea lor până la semnul de final. Pentru o cusătură impecabilă înainte să ajungi la semnul marcat, în dreptul tighelului făcut mai devreme, mijloc spate (cel pe care am insistat sa nu-l calci) pliază materialul ca și pentru o cută mai mare și tighelește exact până unde începe dar, nu trece peste cută ci oprește-te exact în dreptul ei întărind atât cât este nevoie. Linia cusăturii din talie trebuie îndreptată înspre tiv.

9. Închide fermoarul, fă semn cu creta sau rulează cu acul și ața în dreptul cusăturii din talie și la finalul cusăturii fermoarului pentru a rezulta cusăturile egale între ele.

10. Deschide fermoarul până la capăt. Așează fermoarul în poziția corectă cu cheița pe fața rochiei, începând de la semnul de final făcut anterior spre talie, prinzând fermoarul de cealaltă margine cu un ac de gămălie în dreptul fiecărui semn.

11. Poziționează tălpița pe partea ce urmează să o coși adică pe a două bandă a fermoarului și începe din nou în același mod ca cel anterior singura diferență constând doar partea, stângă sau dreaptă a lucrului.

12. Capătul de sus trebuie să fie egal cu capătul de sus al celeilalte părți a fermoarului.

13. Se întărește la început, se ține de partea liniei taliei, aceea pe care ai fixat-o cu acul, și se tighelește pe lângă spirala fermoarului, reținând și distribuind materialul rochiei corect și egal până când ajungi în dreptul lui și fixezi cu cusătura taliei înspre tiv. Scoate acul de gămălie și continuă în același mod până la următoarea secțiune marcată cu acul.  Acolo aliniezi ambele părți ale fermoarului și mergi cu tighelul exact până la ac, nu mai jos, scoți acul și întărești. Secretul constă ca la final cusăturile să fie egale. În cazul în care diferența e și de un singur pas în plus va ieși cută. La fel dacă reții materialul sau îl întinzi prea mult. Un sfat pentru începătoare - decât să prinzi în locul de final cu acul de gămălie mai bine prinde acolo unde ar trebui sa fie tighelul cu acul și ața de cusut, rulând de câteva ori în același loc ca la final să îndepărtezi firul.

14. Închide fermoarul.

Sper ca reprezentarea aceasta să vă fie cu folos dar, dacă este totuși mai greu de digerat vă sfătuiesc să vizionați mai pe îndelete videoclipul de mai jos. Sau altul mai vechi ascuns prin filele blogului.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.