Treceți la conținutul principal

Curs de croitorie - Cum se coase rochița de bal pentru fetițe


1. Părțile superioare (bluza) ale rochiei, adică cele două părți ale spatelui și fața, se suprapun față pe față, se tighelesc împreuna, la fel linia umerilor și linia mânecilor. Se suprapun față pe față părțile inferioare (fusta) și se tighelesc împreună părțile laterale. Se pregătește manșeta și se unește la capete după trebuință. Se cos părțile laterale ale fustei din căptușeală.

2. Se taie o fâșie de 1 cm lățime, se lipesc de linia centru spate a părții inferioare, și 2 fâșii mai mici, centru spate fustă.

3. Se surfilează toate părțile cusute inclusiv părțile centrale spate ale bluzei, fustei și ale căptușelii. Se surfilează marginea manșetei. Toate părțile cusute împreună se surfilează împreună iar celelalte separat. Vezi figura 1-4


4. Se calcă rezervele laterale înspre linia spatelui atât la partea bluzei cât și a fustei, se calcă rezerva cusăturii fustei căptușelii înspre centru spate, se calcă linia umerilor înspre spate. Rezerva mânecilor se calcă înspre spate.


5. Se suprapun marginile de sus (talia) ale fustei pe marginea de jos a bluzei, față pe față, respectând cusăturile laterale (se prind în ace) și centru față fustă cu centru față bluză. Se însăilează cu mâna, reținând ușor părțile fustei. Truc - ca să nu întâmpini probleme, de preferat ar fi ca înainte să tighelești cu pașii mari linia de mijloc și abia dupa aceea să respecți instrucțiunile anterioare.

6. Se tighelește la mașina de cusut partea taliei pe toată lungimea ei, începând de la linia pe care va fi montat fermoarul terminând în cealaltă parte. Se scoate firul rezultat în urma însăilării. Vezi figura 5-8.


7. Manșeta se suprapune față pe față pe mâneca pregătită și se coase de jur împrejurul tivului ei pe partea nesurfilată. Mâneca este întoarsă pe față, se lucrează pe dosul ei.

8. Se îndoaie manșeta peste rezervă, se întoarce mâneca pe dos, se introduce în mașina de cusut și se tighelește pe față prinzând rezerva în interior. Se pune în așteptare. Vezi figura 9-10.



  9.  Se calcă rezerva taliei înspre tiv. Se surfilează în dreptul poziției fermoarului dar nu mai mult de 10 cm, în ambele părți.

10. Se montează fermoarul. Puteți urmări videoclipul AICI

11. Se montează dublura pe răscroitura gâtului.. Videoclipul AICI

12. Se montează mânecile. Vezi figura 11-12.

13. Se montează tull-ul pe tivul fustei din căptușeală. 


14. Se deschide fermoarul, se introduce partea dreaptă a spatelui (rochia pe dos fața materialului înspre tine), se așează partea dreapta a fustei, față pe față pe linia fermoarului de la talie înspre tiv, îndoind rezerva în talie. Vezi figura 13-14.



15. Tighelește pe lângă fermoar dinspre tiv înspre linia taliei. Vezi figura 15-16.

16. Suprapune căptușeala peste rochie (îmbracă), pliază rezerva căptușelii pe linia fermoarului, îndoind capătul pe partea stângă a spatelui rochiei (dos pe dos), prinde cu acul de gămălie, întoarce și ține cu mână, scoate acul. Căptușeala va fi așezată pe rochie față pe față, rochia cu dosul pe mașină (fața în sus), fusta rochiei înspre tine. Vezi figura 18-20.



17. Se tighelește pe lângă fermoar (ajustând doar poziția tălpiței speciale) de la linia taliei înspre tiv atât cât poți intra. Vezi figura 21-22.



18. Suprapun ambele linii de talie ale fustei rochiței și ale căptușelii, prinde în ace (vezi figura 23-24-25) în ambele părți ale poziției fermoarului.

19. Întoarce rochia, mută acul. Căptușeala va fi poziționată pe mașină, rochia înspre tine (față pe față). Se prind în ace cusăturile laterale, se respectă centrul fustei atât al căptușelii cât și al rochiei.

20. Se tighelește de la semnul anterior, pe tighelul anterior sau pe lângă el, dintr-o parte în alta, pe toată lungimea taliei. Vezi figura 26-31




21. Se surfilează porțiunea cusută. Se surfilează tivul la rochie, eventual se coase. Se surfilează rezervele mânecilor.

21. Se întoarce din nou și se coase de mână porțiunea de căptușeală rămasă necusută din dreptul fermoarului.
22. Se calcă prin produsul presare.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.