Treceți la conținutul principal

Modele pentru fețe de masă

"Chenarul principal apare sub forma unei fâșii late,având ca motiv o frunza de brad.O ciutură cu cruciulițe oferă un fericit prilej de întâlnire a celor patru frunze care impresionează datorită contrastului creat prin dispunerea mai densă a cruciulițelor la baza frunzei (mijlocul ei) și rărirea ei pe margine." Am evitat să construiesc o descriere spumoasă despre acest model din motive lesne de înțeles . De ce aș adăuga ceva atunci când există deja versiunea originală atât de exact zugrăvită în cuvinte atent plăsmuite .Nu am făcut decât să urmăresc atentă modelul fotografiat deși nu mi-a fost deloc ușor căci am mers mai mult pe ghicite și să utilizez din plin programul Gimp pentru a contura modelul expus.Sper că am reușit !

Model preluat din albumul Cusături artizanale din Transilvania  de Livia Gorea Țichindeleanu 
Tot atât de greu de reprodus a fost și următorul model dar satisfacția care a precedat sârguinței mele este mare.Voi încheia cu un fragment sustras tot din același album : Cusăturile românești chiar dacă se deosebesc în anumite zone , punctele cu care se lucrează sunt aceleași . Fiecare punct din broderie are o valoare grafică proprie . Punctul rezultă din împunsătura acului cu ața în țesătură și scoaterea lui la o anumită distanță , în linie dreaptă , orizontală , verticală sau oblică . La a doua împunsătură firul poate urma acul sau poate fi trecut înaintea acului , aceasta modalitate determinând uneori denumirea punctului.[...] Prin diversitatea lor, multitudinea de puncte de broderie creează o bogăție și o varietate de motive , nemaiîntâlnită în industria casnică textilă a altor popoare,care împreună cu rafinamentul coloritului și finețea execuției realizează specificul etnografic al țării noastre.
Model preluat din albumul Cusături artizanale din Transilvania  de Livia Gorea Țichindeleanu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.