Treceți la conținutul principal

Gânduri pentru mama



              Cufundată în căldura așternuturilor , icni încet încercând să ignore amorțirea brațelor . Clipi ușor din gene . Afară ziua gonise de mult noaptea . Tresări . Se ridică greoi mutându-și picioarele pe marginea patului . Își plimbă palmele de pe față spre creștetul capului încovoindu-și spinarea . Oftă ușor . Mintea ei e plină . Sufletul obosit și frânt . O mulțime de griji îi apăsa inima accelerându-i bătăile . În colțurile ochilor timpul a săpat adânc în carnea ei , iar lumina lor altădată diamante acum și-au pierdut strălucirea . Își mută privirea pe peretele pe care își atârnase icoanele . Pentru o clipă privirea îi împietri pe una în care culorile pastelate îl reprezentau pe Fiul Domnului . Cu ani mulți în urmă o primise de la fiul ei cel mare și preferase mai mult ca pe celelalte să o privească înaintea celorlalte . Din ochii dânsei începură să picure rouă iar pieptul i se zguduise de un oftat prelungit .

               Își pierduse de mult odihna nopții chinuindu-se să adoarmă . Fusese binecuvantată cu mulți copiii dar tot atâtea griji . Crezuse , visase și sperase că viața le va oferi mai mult decât primise ea deși nu se plânsese niciodată că ar fi primit prea puțin . Își fixă tălpile pe podea și pășii încet spre măsuța proptită lângă perete . Acolo stăteau așezate ordonat dar tăcute cărțile de rugăciuni . În perimetrul acesta stăruia mirosul candelelor aprinse postate în colțurile măsuței . Se lăsă greoi , îndoindu-și genunchii , pe covorașul moale . Nu numai dimineața repeta acest ritual ci de mai multe ori pe zi . Și nu numai în cămăruța aceasta . De cele mai multe ori evlavia dânsei o purtau în diferite alte zone ale orașului . Când reușea să-și permită financiar , ceea ce nu s-a mai întâmplat de multă vreme , pașii o purtau în pelerinaj spre locuri unde Dumnezeu își păstorește aleșii . Curbându-și spatele se postă cu fața spre covorașul deschis la culoare , sprijinindu-se pe mâini în timp ce buzele începură să înșiruie murmurat accelerând o mulțime de cuvinte . Oricâtă suferință ar ascunde un suflet e greu să înțelegi sau să simți puterea rugăciunilor în care crede o biata femeie . Un om care nu se pricepe să vadă decât la suprafață va fi orb la profunzimea decepțiilor inimii . Îndreptându-și spatele își ridică mâinile împletindu-și palmele spre cer implorând îndurare și milă . Niciodată pentru dânsa ci doar pentru lăstarii trupului ei .
                 Ca într-o competiție acerbă viețile acestora se îndreptau mai mult spre pustiire decât spre împlinire . Când începuseră să simtă primii fiori ai dragostei o luaseră în râs când le repetase la fiecare-n parte aceeași frază : " Să nu iubești tu mai mult ci lasă-l pe celălalt să te iubească " .Vroia să-i scutească de decepțiile ce ți le poate cauza îndrăgosteala prostească a inimii nu pentru ca ar fi fost scutită dânsa de așa ceva ci doar ca i-ar fi avertizat și în cel mai fericit caz ar fi evitat probleme viitoare ce țin mai mult de simțuri decât de suflet . Sufletul omului nu știe să strige , să țipe , să mănânce , să bea , să iubească , să urască , el știe să păstreze vie doar carnea de pe oase , iar mintea  lui să ruleze cerințele motivate ale cărnii .
                Vocea i se stinse până la urmă iar cu mâna ei dreaptă formase semnul crucii . Speră așteptând nu doar semne sau îndurare ci și o rezolvare . Se agăța mereu convinsă că ajutorul va veni de sus pentru că era peste puterile dânsei să găsească o rezolvare aici pe pământ . Spera ca sufletul chinut al fiului ei să se remodeleze subit prin intervenție divină decât să fie pierdut în noaptea pierzaniei . Își deschise cu grabă laptopul . E singura modalitate de-a se convinge că el era acolo tăcut dar prezent și deci viu . Astăzi e 8 Martie . În dimineața aceasta singurii ghiocei primiți până acum sunt cei răsăriți în umbra tâmplelor sale . Inima ar fi invadată de o nespusă mulțumire dacă cei veniți de-acolo din cealaltă parte a ecranului sub forma unei marturisiri : " - Mamă , m-am trezit ! Sunt viu ! "  Citeste-ma!



                Astăzi mai mult ca în altă zi doresc să înșirui un buchet de mulțumiri adresate mamei mele.Poate e singura dată când îmi doresc să fiu poetă pentru a-mi asigura o descriere amănunțită a calităților frumoase care s-au stabilit ca într-un mănunchi de flori parfumate și viu colorate în sufletul femeii care mi-a dat viață.
              Mulțumesc pentru început că mi-ai dat viață , că ți-ai pierdut nopțile cu mine în vremuri de boală trupească și sufletească , că vorba ți-a fost moale chiar și când m-ai mustrat pe drept , că m-ai păstrat în fiecare moment în gândurile tale , că mi-ai suportat fățărnicia și neobrăzarea iertându-mă mereu , că nu te-ai dat în lături a-mi stăvili gândurile necuviincioase și nedemne , că nu ai folosit palma drept mustrare sau corecție , că dacă ar trebui să simți vreo vină singura ar fi că ne iubești prea mult .
               Mulțumesc pentru ziua de Crăciun sau Paste , pentru cadourile toate , pentru masa îndestulată , pentru hainele curate , pentru cărțile din bibliotecă .Cu duioșie îmi amintesc de opera de teatru pe care o organizam în holul dintre camere fiecare dintre noi având rolul lor , măștile confecționate din cartoane și pictate chiar de noi . Îți amintești cu siguranță de seara în care teribil de mici doriserăm să-ți facem o surpriză împodobind noi bradul , dar în grabă l-am răsturnat iar acele lui pătrunzând în textura covorului ne-am străduit să-l curățăm , aruncând apă cu găleata inundând vecinii . Bineînțeles că șterseserăm în jurul covorului toată apa dar el rămăsese ud iar la venirea ta acasă pășind pe el te-ai trezit cu tălpile ude . Când dorind să vă imit pe tine și bătrâna noastră la spălatul hainelor le-am trecut prin apă cum am vazut la voi dar nu le-am mai stors neavând puterea unui adult și le-am atârnat la geam aducând la ușa iar vecinii . Of ! Năzdrăvenii multe am făcut dar niciodată nu ți-ai arătat vreo nervozitate .
                 Pentru toate zilele trecute îți mulțumesc ! Cu toată dragostea îți mulțumesc ! Ești și rămâi singura mea Mamă !


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.