Treceți la conținutul principal

Costumaș fetițe si ghiozdan pentru școală


         Am primit o invitație la o zi de naștere de la niște prieteni vechi care ca și noi au o fetiță cu doar vreo doi ani mai mare decât fetița noastră cea mai mică. Așa că m-am hotărât să țin piept mașinii de cusut, căutând ceva anume printre toate soiurile de tipare.
M-am gândit că fetița începând școala poate va fi tentată să îmbrace ceva potrivit "vârstei roz" pe care o are. Așa că am optat pentru un compleu simplu pentru dimineți răcoroase și anume pantalon și jachetă. Am eliminat aspectul trendy al jachetei înlocuind gulerul drept cu  influențe rock cu cel rotunjit iar pentru a romanța cât mai elegant hăinuța am aplicat buzunarele rotunjite pentru a nu da la final o notă  discordantă costumașului. Dar pentru a veni în întâmpinarea dorințelor oricărei fetițe am aplicat dantela contrastând cu nuanța materialului rafinând detaliile jachetei cu micuțe paiete cusute pe lungimea dantelei. Materialul folosit l-am achiziționat dintr-un depozit din zonă și-anume bumbacul raiat. Lungimea pantalonului am făcut-o reglabilă pentru a asigura o continuitate mai lungă a timpului de folosință. Regret, dar nu ofer și asigurare la uzură....

         



          Îndeplinind dorința domnișoarei mele de a-i confecționa un ghiozdan "nici prea nici foarte" dacă se poate lavabil asta pentru că de obicei aceste accesorii obligatorii și  uzuale în spaţiul școlar se murdăresc extraordinar de repede iar în cazul în care ai colegi răutăcioși riști să nu-l mai poți folosi din diverse motive. Mă rog.... Deci, în primul rând am ales un model pe care l-am diversificat ca să nu spun l-am inversat și am obținut două modele dintr-unul. Am aplicat peticele brodate și decupate (pe care de-altfel nu le arunc niciodată) cu diverse figurine, litere, bla, bla, bla...de la blugii vechi sau deteriorați și pentru al doilea model am optat pentru o broderie manuală care să reprezinte o cerință fermă din partea puștoaicei: Polly Pocket. Materialele nu au fost dificil de ales pentru că ne-am orientat spre practic: blugul și bumbacul raiat. Interioarele le-am căptușit tot cu material de bumbac, dar de data aceasta ceva mai colorat....[asta aveam] Deci : avem fermoare colorate,buzunare exterioare,interioare,compartimente şi SATISFACTIE! Rămânea un singur aspect pe care aveam sa-l rezolvam repede:pe un  umăr sau ...? Așa că s-a ales cu două!


         De asemenea am pregătit câte un videoclip în care vă arăt varianta în care se coase gulerul dar și buzunarul pe cusătură la o giacă de tip blug. Știu de asemenea că adoptările mele în privința cusutului nu sunt întocmai agreate de toată lumea, dar stiți ce? N-am ce face.... Fiecare căutăm să spargem tiparele convenționale renunțând la drumul pe care l-am învățat tocmai pentru că nu am dorit nimic mai mult decât să-mi ușurez munca nu neapărat fușărind ci doar simplificându-mi munca, ușurând-o.






     Buzunarul pe cusătură pare la o prima vedere un pic cam dificil de realizat, dar dacă se respectă liniile de marcaj nu se va interpune nicio problemă în realizarea lui. 

1. Săculețul de buzunar se prinde față pe față între marcajele indicate pe părțile laterale a fiecărei bucăți în parte. 

2. Se calcă într-o singură direcție, adică spre mijlocul feței. 

3. Se coase împrejur săculețul buzunarului. 

4. Se suprapun amândouă părțile una peste cealaltă și se pornește din capătul de sus cu tighelul care unește cele două părți și se oprește întărind exact la punctul de început al buzunarului cu tighelul anterior. Începem un alt tighel de la baza de jos a buzunarului până la tiv.

5. Celălalt buzunar se tighelește la fel doar că se lucrează în sens invers.


      Pentru montarea gulerului nu trebuie să faci decât să urmărești videoclipul următor care-ți va arăta pașii pe care să-i parcurgi. Sper sa culegeți roadele fructelor muncii și strădaniei mele. Vizionare plăcută!







        

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.