Treceți la conținutul principal

Ștergarul și mileul


          Vă prezint câteva modele vechi care scot în relief frumusețea cusăturilor noastre românești. Am folosit culorile de bază respectiv roșu și negru păstrând cromatica și distribuția originală a modelului pe pânză. În primul rând la acest model am folosit punctul bănăţean în linie oblică "peste fire" sau "creastă" ori "drug" cum i se mai zicea în vechime, punct ce are la bază motivele geometrice în special rombul şi este folosit cel mai mult în zona Banatului. Acestă cusătură mai poartă denumirea de " punct plin"  și se mai poate întrebuința ca și cusătura ornamentală pentru tivuri, lucrându-se peste fire numărate , formând linii paralele, verticale apropiate cu lungimea variabil ce pot decora armonios marginile lucrăturii.


      
         Denumirea veche precum ștergar, prosop, șervetul sau "obrăzar" (atunci când îndeplinește funcția unui obiect de uz personal) s-a păstrat până în zilele noastre și este un obiect de utilitate casnică folosit la ornamentarea locuinței așezat pe pereți pentru a înlătura monotonia zugrăvelilor. Am folosit tehnica "firului urzit"  cusătura se aseamană cu punctul înaintea acului  obținându-se liniuțe drepte, paralele între ele păstrându-se elementele desenului dorit. Am renunțat la coloritul tradițional folosind cea mai simplă compoziție coloristică monocromatică iar decorul este uniform aplicat pe toată suprafața șervetului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.