Treceți la conținutul principal

Cusături populare din România-Cheiţa încruţişată

Cheițele- Sunt punctele cu ajutorul cărora se unesc două bucăți de pânză. Ele sunt folosite la încheiatul iilor, bluzelor (în stil românesc) , cămășilor bărbătești, cuverturilor, fețelor de masă și la orice obiect textil care trebuie să fie din două bucăți, sau dacă e nevoie să unim două cusături spre a realiza o anumită formă, mânecă etc.

Cheițele sunt deosebit de decorative. Ele se lucrează cu ață de brodat colorată în nuanța motivelor de pe obiect sau de culoarea materialului pe care îl unim. Unele cheițe sunt simple, altele mai complicate. Cele mai multe cheițe se lucrează cu croșeta și se realizează adevărate dantele.

Pregătirea materialului textil- Pentru ca încheiatul unui obiect să iasă cât mai frumos, vom pregăti marginile materialului prin realizarea unui tiv cu găurele sau printr-un simplu rulou. Dacă marginea materialului textil este regulată, o vom lăsa așa cum se găsește. Pe o hârtie lungă de circa 25-30 cm, împăturită în patru, cu o lățime de 2-3 cm, însăilăm cele două laturi ale materialului pe care le avem de încheiat, cu distanța între ele de 0,3-0,5 cm cât vrem să fie de lată cheița. În felul acesta se va lucra corect fără ca o margine sau alta să se încrețească, iar punctele vor fi regulate.
Cheița încruțișată- Se lucrează de la stânga la dreapta, lucrând câte un punct de feston când pe o margine a pânzei când pe cealaltă. În felul acesta se unesc cele două margini. Punctele se fac la distanța de 4-5 fire unul de celălalt, iar din marginea pânzei se iau pe ac 2-3 fire. Se lucrează astfel pe toată lungimea dorită.
                                                    fragment preluat din: Cusături populare din România
                                                                                 de: Virginia Smărăndescu-Arișanu
                                                                                       Editura Tehnica-1978



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.