Treceți la conținutul principal

Ajurarea etaminei

          Nu pot să înțeleg de ce în ziua de astăzi nu se mai practică deloc în școala primară noțiunile elementare de cusut ori de tricotat. Până și numerele matricole ni le coseam singuri. Cel puțin buburuzele nu le putem uita. Soțul meu își aduce aminte cu duioșie de buburuzele cusute cu punct cruciuliță în culorile roșu și negru pe care le-a pus la păstrare într-unul din sertarele familiei. Atât lucrase la șervetul acela încât se murdărise etamina. Cât privește tricotatul doamna organizase un concurs de tricotat. Cea care reușea să tricoteze cel mai mult câștiga concursul. Vă întrebați dacă am câștigat? Bineânțeles că nu! Era o fata hărnicuță rău, care reușise să tricoteze și în timp ce se luase curentul. Se țesea frumos cu hârtiuțele acela decupate, vă mai amintiți? Acum copiii sunt concentrați pe alt fel de îndeletniciri, din care nu rămâne mai nimic. Colorează frumos, decupează cu stil dar, pe la cincisprezece ani nu-i mai atrage absolut nimic.


          Pentru reușita finisării lucrului manual și a executărilor corecte a cusăturilor, este necesar să se facă în prealabil însăilarea corespunzătoare a marginilor etaminei. Efectul cusăturii are o influență însemnată a aspectului final al produselor tradiționale. V-am pregătit un videoclip în care vă explic tehnica "bătrânească" de coasere a marginilor etaminei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.